Vad är ekologiska jumpsuits?

Ekologiska bananer, äpplen och kaffe är många vana att köpa. Men även inom klädindustrin ökar behovet av ekologiska varor. Vi presenterar en mängd miljövänliga ekologiska jumpsuits från flera olika klädmärken och återförsäljare. Men vad är ekologiskt?

GOTS – Certifiering

Många av de jumpsuits vi presenterar som ekologiska har tillverkats med certifiering från GOTS vilket är en känd internationell standard för att säkerställa höga krav på de kläder som ska klassas som ekologiska. GOTS är en förkortning för Global Organic Textile Standard och verkar över hela världen. De har krav på att de jumpsuits (och självklart övriga kläder…) som tillverkas enligt deras standard följer vissa kriterier inom odlingen och skörden av bomullen, tillverkningen av kläderna, förpackningen och märkningen.  Eftersom GOTS är ett av de största och mest erkända märkena på marknaden kan man som konsument vara trygg om kläder köps av klädmärken som har GOTS-certifiering.

Ekologisk Bomull

För att kunna tillverka ett enda kilo bomull på klassiskt sätt används ett kilo besprutningsmedel. Det blir enorma mängder kemikalier som sprutas över bomullsfältet och som sedan kan sitta kvar i klädesplaggen. Dessutom är det inte alls hälsosamt för de som arbetar på bomullsfälten att dra i sig all denna gift.  Ekologisk bomull får inte besprutas på detta sätt vilket skapar bättre arbetsförhållande, bättre miljö och bättre kläder till våra barn.

Mulesingfri ull

Mulesing är ett bekämpningsmedel som används på får för att få mindre flugangrepp på merinofåren. Dessa flugor är mest vanliga i Australien och därför väljer många företag att istället importera ull från de länder som inte har problem med dessa flugor. Det har funnits en hård debatt om detta bekämpningsmedel verkligen är skadligt för miljön eller inte men många ekologiska företag vill inte chansa.

Fleece – inte ekologiskt men återvunnet

Det är endast jumpsuits av bomull som kan få den äkta stämpeln ”Ekologiska”. Ändå är det många onlineaffärer som väljer att skriva EKO på fleeceoveraller. En del har exempelvis gjort detta på de plagg som är tillverkade av återvunna plastflaskor och liknande. Eftersom grundmaterialet inte är ekologiskt får de inte använda ordet ekologist. Men frågan är vad som är bäst för miljön av en återvunnen plastflaska eller en nytillverkad ekologisk jumpsuit?