När lanserades plagget Jumpsuit?
Svaret på denna fråga beror mycket på hur man definierar plagget. Idag tänker de flesta på en mysoverall som ser ut som en ihopsydd mysbyxa och myströja men utan sömmar. Den definitionen fick jumpsuit 2008 men både plagget och namnet har en betydligt längre historia än så. Vi tar det från början.
Overallen – Steg ett
Den heltäckande overallen kan sägas vara första steget till dagens jumpsuit och det är också därifrån som plagget har fått sitt ursprungliga namn. Översatt till svenska skulle plagget heta hoppdräkt vilket visar på dess historia. Detta eftersom det kommer från de fallskärmshoppare som en gång började använda overaller för att skydda mot köld och även vara helt tät mot kroppen. Overaller har även används under mycket lång tid som skyddskläder för mekaniker, målare och andra som behöver täcka hela kroppen.
In till privata marknaden
Jumpsuiten var alltså från början utvecklad för att i första hand vara funktionell. Men som alltid tar klädindustrin idéer från olika håll. De som utvecklar funktionella kläder tar inspiration från modekläder och tvärtom. Därav fick även overallen en plats på klädavdelningen.
På 1950-1960 talet var det framförallt en person som blev känd för sin helkroppsdräkt – Elvis Presley. Uppenbarligen trivdes han bra i sin dräkt (även om den då inte alltid gick under namnet jumpsuit) eftersom han uppträdde i dem ofta. Bland de mer kända finns bland annat en guldglittrig med ädelstenar på a´la Las Vegas. Klassiskt var den höga kragen som tack och lov försvunnit sedan dess.
Jumpsuit Barn
På 70-talet var det i första hand barn som började vilja ha jumpsuit även om de både marknadsfördes och även köptes av en hel del av vuxna också. Många var, som idag, i unisexmodeller men till skillnad mot dagens var de mer av en åtsittande overall än ett löst och skönt mysplagg.
80-talet släpper på formerna
Under 80-talet var modet att många kläder skulle sitta löst och ledigt och självklart spred sig även detta mode till jumpsuits. De synliga formerna av den som hade den på sig försvann och mysfaktorn ökade något. Samtidigt blev det mycket populärt med mysdressen som bestod av en byxa och en tröja i samma färg och var det något plagg som dominerade så var det denna kombinationsdress före jumpsuiten. Det skulle dröja närmare 30 år innan den ihopsydda mysoverallen skulle ta över tronen. Men när det väl hände så hände det fort och kraftigt.
90-talet Mysdressen får större acceptans och bättre passform
Jumpsuitens historia kan sägas sitta ihop både med overallens och mysplaggens historia. Overallen ligger till grund för helkroppsplagget medan myskläder för det mysiga och sköna som idag förknippas med en jumpsuit. Mysplaggen fick ett stort framsteg under 90-talet då det blev helt okej att gå på stan i mysbyxa och T-shirt eller gå till gym i en mysdress. Trots detta slog inte mysoverallen igenom ordentligt. Det finns visserligen några som gillade dem som tex Gert Fylking som blev känd för sin rosa mysoverall. Men om det är någon kändis som skulle kunna få ett klädesplagg att bli populärt så är det snarare någon annan än denna radio och tv-profil.
2000-talet Jumpsuiten tar sitt stora steg.
Så kom 2008 och några norska grabbar sitter hemma och diskuterar hur det perfekta mysplagget skulle se ut. De kommer fram till att det inte kan ha några obekväma muddar i midjan och det skulle heller inte gå att sporta i. Allt för att medverka till en mysig hemmakväll.
Svaret blev ett plagg som de döpte till One Piece. Resten är en framgångssaga som få klädesplagg har haft. Många säger fortfarande One Piece när de syftar på jumpsuit överlag även om detta endast är deras företagsnamn.
Från att overallen från början varit funktionell och myskläderna tvådelade hade grabbarna tagit dess bägge fördelar och skapat en värmande, skön och mysig mysoverall som är här för att stanna. Frågan är inte när jumpsuiten försvinner från modet utan hur nästa kollektion ser ut. För många (och även vi) anser att de uppfunnit världens bästa plagg.