Jumpsuit – eller Kigurumi?

Ibland är gränsen mellan barnkläder och maskeradkläder inte så stor. Barnen vill gärna ha kläder med stort tryck eller som liknar djur och liknande. Det är inte svårt att hitta kjolar som är identiska med de som används i flera olika Disneyfilmer likväl som jumpsuits med öron och svans. Och frågan är om det behöver finnas en gräns?

På jumpsuitbarn.eu har vi alla fall dragit gränsen utifrån hur företagen marknadsför sina produkter. Därmed har vi stängt ute det som kallas för Kigurumi. Det är mysiga maskeraddräkter som mycket väl skulle kunna användas till vardags när man vill mysa lite extra en kall vinterdag. Det som kännetecknar dessa dräkter är att de mycket tydligt efterliknar ett djur. Allt från apor och enhörningar till kaniner och vargar. Grunden är ändå en jumpsuit med det sköna materialet och den lösa kroppsformen. Men man får lägga på en hel del attiraljer för att det ska kallas för Kirugumi.

Var hittar med dem?

Vi har som sagt valt att hålla Kigurumidräkterna utanför denna sida. Även om diskussionerna var relativt hårda innan vi drog den gränsen. Trots allt finns ju här en del andra maskeraddräkter.

Så var ska man gå för att köpa Kigurumi barndräkter?

KigurumiVi rekommenderar att söka på ”Kigurumi barn”. Orsaken är helt enkelt att det finns en rad olika Kigurumidräkter för vuxna och en del butiker har valt att enbart sälja vuxenmodeller.

Det kan låta bakvänt att ett maskeradföretag inte erbjuder barnmodeller men allt kommer till stor sannolikhet ifrån historien bakom Kigurumi. Det är ett japanskt ord för att ”vara uppklädd”. Ett land där exempelvis Cosplay är extremt stort. Vuxna som klär ut sig till kända figurer inom exempelvis Science Fiction. Det är även stora tävlingar där gällande vem som har skapat den mest fantasifulla dräkten. En kultur som alltså är större bland vuxna än barn.

I Sverige har ordet Kigurumi blivit kännetecknat för just djurdräkter men översättningen från japanska passar fortfarande bra – ”Att klä upp sig”.