Ekologiska klädmärken

Ekologiska barnklädesmärken

Att köpa en ny jumpsuit till sitt barn alltid trevligt. Än mer trevligt blir det om man vet att bomullen som använts är certifierad som ekologisk och att tillverkningen håller en social hög standard för de som arbetar med dem. Men det är inte bara för miljöns skull man ska välja ekologiska jumpsuits.

Ett krav är nämligen även att dessa mysoveraller inte får behandlas med farliga kemikalier vilket sedan kan påverka våra barns hud. Föräldrar till barn med mycket känslig hud har märkt skillnad när de gått från klassiska kläder till ekologiska och det är inte så konstigt – kemikalierna sitter kvar i tyget.

Dessa klädmärken är några av de som erbjuder ekologiska jumpsuits:

UPPDATERING: Företaget som hade dessa fabrikat har lagt ned sin verksamhet, vi vet inte om någon annat företag har dessa produkter (vi har inte hittat någon).

Bellio

Företaget Bellio startades 2008 efter att grundaren Johanna börjat producera coola lädertofflor. Hon fick inspiration att göra plaggen ekologiska efter att ha sett skillnaden på vanligt garvat läder och det läder som är vegetabilgarvat. Hon insåg då hur mycket gifter det är i vanliga kläder vilket blev startskottet till att gå från att tillverka lädertofflor till att göra ekologiska lädertofflor. Från detta plagg har utbudet sedan växt och idag erbjuder Bellio ett stort utbud av ekologiska barnkläder. Grundidén har funnits kvar som en grundsten genom företaget. Allt som säljs ska vara ekologiskt och svensktillverkat oavsett som det gäller jumpsuits, byxor, sparkdressar eller mysoveraller. Det är ju bra för både miljön och för våra barn.

Duns Sweden

När Duns Sweden startade år 2007 bestämde de sig för att leverera barnkläder utifrån tre ord, organiska, unisex och unika. Målet var alltså att alltid erbjuda ekologiska barnkläder som inte sätter fokus på om barnet är kille eller tjej. Detta samtidigt som designen inte skulle vara ”mainstream” utan sticka ut ur mängden. Om Duns Sweden har lyckats? Alla tröjor, t-shirts och andra klädesplagg är ekologiska samt alla är unisex. Om de är unika får sedan köparen avgöra själv.

Geggamoja

Utbudet hos Geggamoja består både av ekologiska och andra kläder. Det ekologiska sortimentet är certifierat av GOTS vilket står för Global Organic Textil Standard.  Med en certifiering från GOTS betyder det att plaggen är ekologiska på flera punkter. Det finns nämligen krav på allt från odling, tillverkning, skörd och förpackning.

Det finns ett flertal onlinebutiker som är återförsäljare för Geggamoja och utbudet är riktigt stort när det gäller barnkläder.

Katvig

Det danska företaget Katvig grundades 2003. De känns igen framförallt för deras karakteristiska äpplen och ränder som de flesta av företagets barnkläder har på sig. Katvig har som mål att alltid erbjuda kläder som är miljövänliga. Deras mål är att inte bara att kläderna ska vara ekologiska utan att hela företaget ska bli så miljövänligt som möjligt.

Blåtomat

När det gäller ekologiska klädmärken är starten till dem ofta lika. Det är privatpersoner som inser att marknaden för ekologiska barnkläder varit alldeles för liten och därför tagit och startat upp ett företag inom den branschen. Så var det också med Blåtomat.  Kvinnan bakom företaget letade efter snygga, designade och ekologiska kläder men gick bet. Visserligen var utbudet okej bland basplagg men inte designade och snygga. Där föddes idén till Blåtomat som idag erbjuder allt mellan klänningar, kjolar, jackor och jumpsuits. De som väljer kläder från detta märke skyddar tre saker från gifter. Sig själv, sitt barn och moder Jord. Precis vad ekologi handlar om.

Dyno

Även om det ekologiska märken Dyno kommer från Sverige är tillverkningen i Turkiet. Det är en stor fördel eftersom det även minimerar transportutläppen i jämförelse mot om kläderna hade tillverkats i Asien. Kläder som Dyno tillverkar är certifierade enligt GOTS vilket betyder att det finns hårda krav kring vad som klassas som ekologiskt. Dessutom finns sociala krav som måste följas för att behålla certifieringen.  Med andra ord är Dynos kläder inte bara ekologiska utan även rättvisa mot de som tillverkar dem. Bomullen, färgen och trycket är helt ekologiskt framställt och det är som de själva skriver på hemsidan ”Våra kläder ska göras för barn – inte av barn”. En del av vinsten går även årligen till välgörande ändamål.