Dags att sära på begreppen

Vad är det för plagg som marknadsförs på denna webbplats? Det ska inte vara helt svårt att lista ut eftersom den heter jumpsuitbarn.eu. Därmed är det logiskt att marknadsföringen är inriktad på jumpsuits för barn. Men genom åren har vi stött på ett flertal olika namn på detta plagg så idag bjuder vi på ett inlägg där vi reder ut begreppen.

Jumpsuit – Ordet jumpsuit har länge använts i svenskan för dräkter sydda i ett helt stycke. I USA används ordet för de hoppdräkter som fallskärmshopparna har. Det är därifrån namnet har sitt ursprung. De syddes i ett stycke för att inte luften skulle tränga in. Ser man på ordets historia så passar det inte helt att kalla dessa mysoveraller för jumpsuit. Det är stor skillnad på mys och på den funktion som hoppdräkterna har.

KorgiOne Piece – Det är faktiskt vanligare att säga One Piece än Jumpsuit om våra plagg. Men även det är något felaktigt. One Piece är ett av de märken som tillverkar plagget. Det är märket som gjorde jumpsuits för barn och vuxna riktigt populära en gång i tiden.

Kigurami – Kigurami är en kombination av jumpsuit och utklädningskläder. Enklaste vägen att beskriva dem är att ta en vanlig mjuk jumpsuit och sedan sy på svans, öron och andra liknande djurdetaljer. Utöver det även ett djurtryck som gör att hela dressen skapar ett djurliknande intryck på barnet. Inom kategorin Kigurami Barn och inom kategorin Jumpsuit Barn finns ett flertal likheter.

På jumpsuits för barn finns ofta små detaljer som gör att dräkten ser ut som ett djur eller en superhjälte. I vissa fall snuddar de vid Kigurami även om Kigurami är betydligt tydligare i sin utstyrsel mot att likna djur.

Så vad är rätt ord? Det är nog till användaren att bestämma.